12.05.2019. je odigrano prvo kolo Banatske lige jug za 2019. godinu u šahu. Danas, 19.05.2019. odigrano je i drugo kolo ovogodišnjeg takmičenja u kome za razliku od prethodne sezone nema obavezne omladinske odnosno ženske table već se ekipe sastoje od šest seniorskih tabli a ukoliko požele kapiteni mogu da svrstaju u sastav omladinca ili ženu na bilo kojoj od tih šest tabli, gde će nastupati u konkurenciji seniora i igrati sa seniorima protivničkih ekipa.

Postignuti su sledeći ekipni rezultati:

Parovi Prva Tri Kola Banatske Lige Jug 2019

Pojedninačni rezultati članova ekipa iz Vršca i najuže okoline su sledeći:

Pojedinacni Rezultati Prva Dva Kola Banatske Lige Jug 2019

U prvom kolu sastali su se ŠK Ritiševo i ŠK Plandište i taj meč je završen nerešenim rezultatom, praktično bez borbe.

ŠK Bora Kostić Vršac je bio domaćin u prvom kolu bliskim komšijama ŠK Izbištu, novajlijama u ovom rangu takmičenja, i porazio ih visokim rezultatom 5,5:0,5. Prvih pola poena – istorijskih prvih pola poena u ovom rangu takmičenja najvišem u kom je ikada bila ekipa ŠK Izbišta,  svojoj ekipi je doneo mk Ovčarov Dragutin.

U ovom prvom kolu, najzanimljiviji u pogledu plasmana u vrhu tabele je bio meč  u kome je ŠK PAŠK Pančevo kao gost savladao ŠK Kovačicu minimalnim rezultatom 3,5:2,5 i najavio da će se boriti ove godine za najviši plasman.

U prvom kolu nije odigran i odložen je meč ŠK Alibunar – ŠK Borac Starčevo i taj meč nije odigran do danas.

U drugom kolu je svakako najzanimljiviji bio susret dve prvoplasirane ekipe gde je ŠK Bora Kostić Vršac gostovao u Pančevu ekipi ŠK PAŠK Pančevo.

Vršačka ekipa je pretrpela poraz u ovom meču od 4:2 i tako se PAŠK učvrstio na čelu tabele. U ovom meču najveći tragičar je iskusni mk Zoran Popov, jedan od najpoznatijih i najiskusnijih vršačkih šahista koji je u malom broju poteza u lepoj poziciji prevideo celog topa i dospeo u izgubljeni položaj i više nije mogao izbeći poraz.Vrščani su i na šestoj tabli imali lepe šanse da ostvare pobedu u poziciji gde je I kat. Steva Zorić imao  topa, lovca i tri pešaka na istoj strani kao i protivnik koji je imao topa i četiri pešaka ali vršački takmičar nije uspeo da realizuje prednost. U svakom slučaju ekipi PAŠK-a vršački šahisti čestitaju na zasluženoj pobedi i vođstvu na tabeli.

Posebno je značajno napomenuti da obe ove ekipe imaju u svojim sastavima sjajne omladince koji su u prva dva kola ostvarili po dve pobede iako sada ne igraju sa omladincima na omladinskoj tabli koja je ukinuta već igraju sa seniorima. To su mladi prvotimac vodećeg PAŠK-a, mk Milanović Marko koji je odličnom igrom savladao dva iskusna seniora (mk Božu Kračunova i mk Uzelac Čedu)  kao  i prvotimac ŠK Bora kostić Vršac mk Milić Ilija (savladao je mk Budimirov Lazara i mk Urošev Milana). Izgleda da je narod ipak u pravu – na mlađima svet ostaje.

Stanje na tabeli posle drugog kola a bez neodigranog meča  ŠK Alibunar – ŠK Borac Starčevo je sledeće:

Tabela Posle Drugog Kola Banatske Lige Jug 2019

 

U narednom kolu takođe će se odigrati zanimljivi mečevi gde će vodeća ekipa na tabeli gostovati kod ŠK Alibunar koji je sa jednom pobedom i jednim odloženim mečom jedna od ekipa koja pripada vrhu tabele a takvi su i susreti ŠK Bora Kostić – ŠK Kovin i ŠK Kovačica – ŠK Ritiševo koji će direktno uticati na vrh tabele.

Da podsetimo, dve prvoplasirane ekipe ostvaruju pravo igranja play off dela takmičenja za ulazak u viši rang – II ligu Srbije grupa Vojvodina.

 

 Партнери

Sss Logo 1

Logo Ssv

Logo 1

1200px Fudbalski Savez Srbijesvg

424134 347463881962261 1489112991 N

Download

13781959 611262772383726 2512533633026343152 N

Logo Sportske Vesti 1